מיון, ארגון וסידור ראשוניים

אחרי הפגישה הראשונית, מתחיל שלב הארגון והמיון הראשוני , לפי סוגי החומרים, השייכות האישית , התקופה וכו'. האם יש לנו רק חומר בניירת? האם יש תמונות? קלטות? סרטי וידאו ישנים?

בשלב המיון, נמצא פעמים רבות גם חומרים שאיננו מעוניינים לשמור. חומרים רפואיים, חשבונות חשמל ומים, תלושי משכורת של אנשים שאינם חיים עוד- את כל אלה אין צורך לשמור. אבל לפעמים, גם מה שיראה לכם מיותר, – כבעלת מקצוע, אני יודעת מה כן כדאי לשמור!!

חשוב להדגיש- כל החלטה חשובה ( אפילו מה והאם לזרוק…) מתבצעת רק תוך התייעצות עם המשפחה!!

ואת מה שנשמר אני ממיינת- לפי אישים, תקופות, סוגי חומר, וכו'. זה הבסיס להמשך העבודה.

אם יש לכם רק סוג אחד של חומר – רק תמונות, או רק קלטות/סרטים, יומן , או רק מכתבים מאדם ספציפי – אפשר לדלג על השלב הזה ולעבור ישירות לשלב הבא!

רוצים דוגמא למה חשוב לדעת למיין נכון?

כבר סיפרתי שאמא שלי שמרה הכל. אבל הכל.

בשנת 1943, תש"ג, בהיותה מורה בת 19 היא עבדה כמורה צעירה בבית הספר בראש פינה, ונשארו בידינו מתקופה זו כמה תמונות, מכתבים, וקטע יומן.

תוכלו לראות את הדברים כאן, בפייסבוק של הארכיון.

בתוך הניירת שלה מצאתי גם מעטפה ישנה ומקומטת, ובתוכה- למרבה ההפתעה – פתקים קטנטנים שהיא קיבלה מהורי התלמידים. היו אלה קצוות נייר – לא נקיות במיוחד- שנתלשו ביד מפינתו של דף , ועליהם כתוב בעפרון לא מחודד למה הילד נעדר מהלימודים: כי יש גיוס בקציר, בחליבה, כי הוא היה חולה, כי צריך עזרה בבית, וכד'.

ואני – שעוד לא הייתי בעלת מקצוע – זרקתי את המעטפה החיננית הזו לפח! איזו שטות וכמה אני מצטערת!

תארו לכם שמישהו שמעלעל באתר ההיסטורי של ראש פינה, תחת הרובריקה 'חינוך', ומוצא את הפתקים האלה!! החוקרים יכולים היו ללמוד המון מהפתקיות קטנות אלה!